2016. már 25.

Medvehagymás - Aszalt paradicsmos Kalács

írta: Rajkai Ági
Medvehagymás - Aszalt paradicsmos Kalács

Ha egy toplistát állítanánk össze az ünnepekből, akkor a Karácsony után minden bizonnyal a Húsvét következne. Ez a kereszténység legnagyobb ünnepe, hiszen ekkor ünnepeljük Jézus Krisztus feltámadását. A hagyományok szerint Húsvét vasárnap ér véget a nagyböjt, vagyis a hústól való tartózkodás. Az ünnep magyar elnevezése is ebből származik. 

Természetesen ez az ünnep sem telhet el finom ételek nélkül. Friss retek, tojás és sonka mellett az egyik legfontosabb alkotóeleme a húsvéti lakomának a kalács. Ezt persze vehetjük a boltban is, de akár otthon saját magunk is elkészíthetjük. A hagyományos kalács mellett akár alkothatunk egy tavaszt idéző "sós" kalácsot is, amihez a piac egyik legkedveltebb termékét, a medvehagymát használhatjuk fel.

 

Összetevők (kb. 400 g-os kalácshoz)

250 g liszt (BL-55)

25 g vaj / margarin

5 g porcukor

2,5 g só

13 g élesztő

125 g tej

1 db tojássárgája

1 db tojás

15 g medvehagyma apróra vágva

10 g aszalt paradicsom apróra vágva

Először kovászt készítünk. Egy hőálló tálba az élesztőt morzsoljuk el. Adjuk hozzá a liszt, a porcukor és a langyos tej 10-10%-át és keverjük össze. Egy sima masszát kell hogy kapjunk. A tetejét szórjuk meg egy kis liszttel és lefedve meleg helyen  (25-35 °C) érleljük. Akkor jó, ha a felülete domború lesz és a lisztezett réteg megrepedezik. 

Ezután egy nagy tálban a lisztet porcukorral és sóval szitáljuk össze, majd adjuk hozzá a tojássárgáját és végül az elkészült kovászt. Dagasztólapát segítségével dolgozzuk össze és közben folyamatosan vékony sugárban adjuk hozzá a langyos tejet, majd végül az apróra vágott medvehagymát és az aszalt paradicsomot. Amint kész van egy konyharuhával letakarva meleg helyen kelni hagyjuk. Amint kétszeresére megnőtt, egy lisztmentes felületre rakjuk ki és gyúrjuk át. Osszuk négy egyenlő részre és mindegyikből sodorjuk hurkákat. Ezeket felül fogjuk össze, majd kezdődhet a fonás. A jobb szélső hurkát fogjuk meg és először alulról rakjuk át a mellette levő tésztán, majd felülről visszük át a harmadik hurkon és végül a negyediken ismét alulról. Ezután ezt megismételjük az "új" jobb szélső hurkával és így tovább egészen addig amíg el nem fogy a tésztánk. Befejezésül, a hurkok apró végét összefogjuk és a kalács aljára helyezzük. Az így kapott fonatot sütőlemezre rakjuk és lekenjük tojással. Meleg helyen hagyjuk ismét megkelni. A megnőtt kalácsot újból kenjük le tojással, majd rakjuk be a 180°C-ra előmelegített sütőbe és süssük készre.

20160322_211522_2.jpg

Szólj hozzá

péksütemény