2014. aug 18.

Az első bejegyzés..és a szilvaleves :)

írta: Rajkai Ági
Az első bejegyzés..és a szilvaleves :)

Már régóta terveztem a blogírást, annak ellenére, hogy nagyon sok blog van már a világhálón és ezek jobbnál jobbak. Sokszor elgondolkodtam rajta, hogy van-e létjogosultsága, hogy én is egy főzéssel, sütéssel kapcsolatos blogot indítsak, annak ellenére, hogy imádok főzni-sütni, a konyhában lenni. Hogy miért döntöttem úgy, hogy mégis belevágok? Azért mert egy nagy álmom talán így indul útjára, legalábbis remélem. Hogy mi az, azt hadd fedjem fel kicsit később.. :)

Körülbelül 1 éve, hogy a barátommal összeköltöztem, és ezzel elengedhetetlenül együtt jár a saját háztartás, főzés-sütés stb. Mivel sajnos nem vagyunk multimilliomosok, ezért azt nem tudjuk megengedni magunknak, hogy minden nap étteremben együnk, ételt rendeljünk, cukrászdákba járjunk, így muszáj főzni-sütni. És ha már muszáj akkor találjuk meg benne az örömöt, nem de? :)

Nem tudom, hogy ti láttátok a Julie & Julia című filmet, de abban Julia-nak teljesen igaza volt, hogy úgyis az íz a lényeg, és nem az hogy tökéletes legyen. Hiszen ha tökéletes férfi nincs, akkor mért legyen tökéletes a tálalás is? Nem ígérem, hogy én is egész töltött csirkét, homárt stb. fogok készíteni, hiszen sajnos ezek nem pénztárcabarátok, de azt ígérem, és célom is, hogy bebizonyítsam azoknak akik most barátkoznak először a konyhával, hogy megéri a konyhában ügyködni.

 

Kezdjük rögtön egy egyszerű, gyors hideg gyümölcslevessel, ami barátomnak az egyik kedvenc levese nyáron..

 

 Szilvaleves

Leginkább friss szilvából a legjobb elkészíteni, de természetesen lehet mirelit szilvából is, csak akkor kevesebb vizet használjatok, hiszen a fagyos dolgok vizet eresztenek és a friss szilvát még a piacon egész jó áron találtok ;)

Összetevők kb. 4 adaghoz:

500 g friss szilva

500 ml víz

1 tasak vaníliás cukor

3-4 evőkanál kristálycukor

1 evőkanál liszt

1 púpozott teáskanál őrölt fahéj

500 ml habtejszín (tipp: olcsóbb és nagyon jó a Spar Budget zacskós habtejszín)

A szilvákat megmossuk, kettévágjuk és a magokat eltávolítjuk. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a kristálycukrot majd hozzáadjuk a vizet és felforraljuk. Miközben fő a szilvánk 200 ml habtejszínhez hozzáadjuk az 1 evőkanál lisztet és jól elkeverjük, hogy ne maradjon csomós a liszt. Ha még mindig nem puhult meg a szilvánk, akkor a habot is elő tudjuk készíteni a tálaláshoz. 300 ml habtejszínhez hozzáadjuk az 1 púpozott teáskanál őrölt fahéjat és habverővel felverjük a habot. Fontos, hogy ne nagy fordulatszámon tegyük mindezt, mert akkor nem lesz szép a hab, hanem a legalacsonyabb fokozatot használjuk. Tudom ez így sokkal hosszabb idő, de megéri :). Ha elkészült a fahéjas hab rakjuk a hűtőbe. Miután a szilva szépen megpuhult, botmixerrel pürésítjük és hőkiegyenlítéssel hozzáadjuk a lisztel elkevert tejszínt (Hőkiegyenlítés: a tejszínhez hozzáadunk a forró levesből egy picit, hogy nagyjából egyenlő legyen a hőmérsékletük, így nem fog kicsapódni a tejszín a forró levesben), keverjük meg és hagyjuk hogy ismét felforrjon. Miután kész a leves, gyorsan hűtsük le és már tálalható is.

Még két tipp:

- A habtejszín legyen jól lehűtve mielőtt a fahéjas habot elkezded készíteni!

- Gyors lehűtéshez, rakj be egy edényt a mélyhűtőbe. Az elkészült levest hideg vízfürdőben hűtsd le, majd miután lehűlt öntsd át a már előkészített hideg edénybe. Utána a gyors hűtés érdekében visszarakhatod a szilvalevest a fagyasztóba, de vigyázz, ne felejtsd ott :)

Idő: kb 30 perc + hűtés

Jó étvágyat hozzá!

szilvaleves1.jpg

 

 

 

Szólj hozzá

leves