2015. okt 11.

Mákos-Szilvás (poharas) Sütemény

írta: Rajkai Ági
Mákos-Szilvás (poharas) Sütemény

A főiskola ideje alatt a legjobb órák amiket élveztem, azok mindig a tűzhely körül történtek.Az adott elkészítési módokat előre meg kellett tanulni, majd az órán elkészíteni őket. Anyaghányadokat sohasem kellett tudni, mert mindig az adott ételhez tartozó alapanyagokat előre kimérve kaptuk. Ez sokszor jó volt, hiszen éppen elég volt megtanulni azt a sok receptet, de olykor azért jó lett volna ha legalább megvan papír alapon. Így volt ezzel a süteménnyel is. Elkészítés után annyira ízlett nekem és főiskolai barátaimnak, hogy szinte ott könyörögtünk a tanárnak, hogy adja oda az anyaghányadokat is, mert elkészítenénk a későbbiekben otthon is. :) 

Összetevők - Tészta - 10 adagra:

2 pohár kefír

3 pohár liszt (BL-55)

2 pohár kristálycukor

1 pohár olaj

3 db tojás

100 g darált mák

Sütőpor

1000 g szilva

10 g vaníliás cukor

Fahéj

Összetevők - Vaníliamártás - 10 adagra:

3 db tojássárgája

15 g Liszt

500 ml tej

12 g kristálycukor

10 g vaníliás cukor

1 kávéskanál vanília eszencia

A kristálycukorhoz egyenként adjuk hozzá a tojásokat és botmixer segítségével addig keverjük, amíg világos lesz a krém. Ezután adjuk hozzá a kimért olajat, kefirt, illetve szép folyamatosan keverjük bele az átszitált sütőporos lisztet. Keverjük el benne az egy csipet sót, és a darált mákot. A szilvát vágjuk félbe, magozzuk ki és forgassuk bele a kész krémünkbe.

A csatos formánkat vajazzuk és lisztezzük ki, majd a krémet öntsük bele és simítsuk el. A tetejét szórjuk meg a fahéjjal elkevert vaníliás cukorral és A 190°C-ra előmelegített sütőbe süssük szép aranybarnára. 

Miközben sül, elkészítjük a vaníliamártást. A tejet a kimért kristálycukorral, vaníliás cukorral és kivonattal felforraljuk, majd szépen óvatosan beleöntjük az előre felvert tojássárgájákat. Ekkor csökkentsük a hőmérsékletet, hogy a tojás nehogy kicsapódjon. Folyamatos kevergetés mellett dolgozzuk bele a lisztet és addig forraljuk amíg megfelelő mártás állaga nem lesz.


szilvas-makos_paint_4.JPG

 

Szólj hozzá

Sütemény