Snidlinges-Sonkás Kelkáposzta-Saláta Fokhagymás Pirítóson
Ezt a szendvicset legelőször főiskolás koromban készítettem el de azóta is nagy kedvencem. :)
Fél óra alatt összedobható, könnyű de mégis laktató, amely friss kelkáposztával és snidlinggel igazi tavaszi ízbomba!
Összetevők (10 szelet pirítósra):
1 fél fej kelkáposzta (kb. 250-300 g)
120 g füstölt, főtt sonka
1 fél csokor snidling
4 evőkanál főzőtejszín
4 evőkanál tejföl (20% zsírtartalmú)
1 evőkanál ecet (10%-os)
1 mokkáskanálnyi porcukor
só, frissen őrölt fekete bors
10 szelet magos/teljes kiőrlésű toast kenyér
250 g vaj / margarin
1 gerezd fokhagyma
Először szedjük le a kelkáposztáról a külső vastagabb leveleit, majd a megmaradt zsengébb fodrokat mossuk meg és torzsáját eltávolítva vágjuk fel vékony szeletekre. A sonkát is vágjuk fel vékony, de nem túl hosszú szeletekre, és a snidlinget is aprítsuk össze. Ezeket keverjük össze a kelkáposztával egy nagy edényben (lehetőleg olyanban, aminek van zárható fedele). Egy kis tálkában keverjük össze a tejszínt a tejföllel, ecettel, porcukorral, sóval és borssal, majd ezt öntsük rá a saláta alapkeverékünkre. Zárjuk le az edényt és jól rázzuk össze, hogy a szósz mindenhova jusson.
A toast kenyereket pirítsuk meg. Amíg készülnek, a zúzott fokhagymát keverjük össze a vajjal. A kész pirítósokat még melegen kenjük meg a fokhagymás vajjal és púpozzuk meg őket a kész salátánkkal .