2015. jún 07.

Túros pogácsa

írta: Rajkai Ági
Túros pogácsa

Aki még életében nem sütött pogácsát, annak ezt a receptet ajánlanám először. Egyszerű, gyors és biztos sikerélmény, mert egyszerűen ezt elrontani nem lehet. 

Összetevők:

500 g liszt

500 g tehéntúró

500 g vaj / margarin

2 db tojássárgája

30 g élesztő

25 g só

1 db egész tojás

Az összetevőket (kivéve az egész tojást) alaposan gyúrjuk össze, majd takarjuk le a tésztát, és 20 percig hűtőben pihentessük.

A kihűlt tésztát nyújtsuk ki szögletesre, és a tetejét késsel sűrűn karcoljuk fel. Nagyon vékonyan kenjük meg a felkarcolt felületet tojással. Képzeletben osszuk három részre a tésztát, és először a középső részére hajtsuk rá az egyharmadot, majd arra a másik egyharmadot.

Végül körülbelül 1,5 cm vastagra nyújtsuk ki a tésztát, és kis átmérőjű pogácsaszaggatóval szúrjuk ki. A tetejüket tojással kenjük meg és 10 perc pihentetés után tegyük a 200 °C-ra előmelegített sütőbe. Körülbelül 20-30 perc alatt süssük aranybarnára őket.

 turospogacsa.jpg

Szólj hozzá

Sütemény