Túros pogácsa
Aki még életében nem sütött pogácsát, annak ezt a receptet ajánlanám először. Egyszerű, gyors és biztos sikerélmény, mert egyszerűen ezt elrontani nem lehet.
Összetevők:
500 g liszt
500 g tehéntúró
500 g vaj / margarin
2 db tojássárgája
30 g élesztő
25 g só
1 db egész tojás
Az összetevőket (kivéve az egész tojást) alaposan gyúrjuk össze, majd takarjuk le a tésztát, és 20 percig hűtőben pihentessük.
A kihűlt tésztát nyújtsuk ki szögletesre, és a tetejét késsel sűrűn karcoljuk fel. Nagyon vékonyan kenjük meg a felkarcolt felületet tojással. Képzeletben osszuk három részre a tésztát, és először a középső részére hajtsuk rá az egyharmadot, majd arra a másik egyharmadot.
Végül körülbelül 1,5 cm vastagra nyújtsuk ki a tésztát, és kis átmérőjű pogácsaszaggatóval szúrjuk ki. A tetejüket tojással kenjük meg és 10 perc pihentetés után tegyük a 200 °C-ra előmelegített sütőbe. Körülbelül 20-30 perc alatt süssük aranybarnára őket.