2016. feb 28.

Túrófánk

írta: Rajkai Ági
Túrófánk

Ha február akkor fánk. Ha fánk akkor általában a szalagos fánk. De miért ne lehetne más is? :) A túrófánk akár desszertként, akár köretként is megállja a helyét. Ha desszert akkor tálaljuk porcukrozva mellé házi lekvárt kínálva, ha köretként akkor áfonyalekvárral ajánlom vadhús mellé.

 

Összetevők (30-40 db)

250 g félzsíros tehéntúró

200 g (4 db) egész tojás

90 g liszt (BL-55)

6 g sütőpor

1 db citrom reszelt héja

1 g só

Tálaláshoz: porcukor és/vagy gyümölcslekvár

A túrót az összes összetevővel keverjük össze. Akár hagyhatjuk kissé túródarabosra is a masszát. Ezután 5-10 percet pihentessük.

Az olajat hevítsük 180°C-ra, majd teáskanállal szaggassuk apró gombócokat a forró olajba. Nagyon lényeges, hogy az olajba szaggatott darabok kicsik legyenek, mert nagyon meg fognak dagadni!

Az olajban a fánkok szépen felpuffadnak, kikerekednek. Nekünk csak átmozgatnunk kell őket, mert maguktól meg is fognak forogni az olajban.

Jól süssük át a fánkokat, ne vegyük ki, amint színt kapnak, hagyjuk őket átsülni szép világosbarnára.

A kisült fánkokat forrón szórjuk meg porcukorral és lekvárral együtt tálaljuk.

 20160223_222303_2.jpg

Szólj hozzá

Sütemény