Túrófánk
Ha február akkor fánk. Ha fánk akkor általában a szalagos fánk. De miért ne lehetne más is? :) A túrófánk akár desszertként, akár köretként is megállja a helyét. Ha desszert akkor tálaljuk porcukrozva mellé házi lekvárt kínálva, ha köretként akkor áfonyalekvárral ajánlom vadhús mellé.
Összetevők (30-40 db)
250 g félzsíros tehéntúró
200 g (4 db) egész tojás
90 g liszt (BL-55)
6 g sütőpor
1 db citrom reszelt héja
1 g só
Tálaláshoz: porcukor és/vagy gyümölcslekvár
A túrót az összes összetevővel keverjük össze. Akár hagyhatjuk kissé túródarabosra is a masszát. Ezután 5-10 percet pihentessük.
Az olajat hevítsük 180°C-ra, majd teáskanállal szaggassuk apró gombócokat a forró olajba. Nagyon lényeges, hogy az olajba szaggatott darabok kicsik legyenek, mert nagyon meg fognak dagadni!
Az olajban a fánkok szépen felpuffadnak, kikerekednek. Nekünk csak átmozgatnunk kell őket, mert maguktól meg is fognak forogni az olajban.
Jól süssük át a fánkokat, ne vegyük ki, amint színt kapnak, hagyjuk őket átsülni szép világosbarnára.
A kisült fánkokat forrón szórjuk meg porcukorral és lekvárral együtt tálaljuk.