2016. jan 10.

Fahéjas rizstorta

írta: Rajkai Ági
Fahéjas rizstorta

Általában ha vége az ünnepeknek, az emberek többsége megpróbálja megfogadni, hogy nem eszik annyit és hogy pláne nem eszik édességet. Ezt az első héten nagyjából sikerül is megtartani, hiszen akkor még a bejgli íze ott van szánkban. De ahogy múlnak a napok egyre jobban halványul és egyre jobban áhítozunk egy desszert iránt. Talán magunkat is egy kicsit becsapva, szerintem pont ekkor szükséges az évet egy könnyű liszt nélküli desszerttel indítani, ami nem más mint ez a pofonegyszerű rizstorta.

Összetevők:

350 g rizs

forró víz

forró tej

200 g kristálycukor

3 db tojás

1 nagy csipet só

1 kiskanál vaníliaaroma

40 g vaj

1 citrom reszelt héja

vaj a tepsi kikenéséhez

6 evőkanál házi baracklekvár

fahéjas porcukor 

A rizst fazékba szórjuk és felöntjük hozzá képest egyszeres mennyiségű forró vízzel. Ha felforrt, lefedve lassú tűzön pároljuk. Amint felvette a folyadékot, felöntjük a rizshez képest háromszoros mennyiségű forró tejjel és lassú tűzön készre főzzük.

Ezután lehúzzuk a tűzről, forrón tálba öntjük

A kristálycukrot a tojássárgákkal, a sóval, a vaníliaaromával és a puha vajjal fehéredésig keverjük, és az elkészült forró rizsbe forgatjuk. A megmaradt tojásfehérjét kemény habbá verjük és a reszelt citromhéjjal együtt lazán beleforgatjuk a rizses masszánkba. 

Ezt követően a felét egy vajazott tepsibe beleöntjük, eligazítjuk, majd megkenjük baracklekvárral. Ezután befedjük a rizs másik részével, eligazítjuk és 180°C-os sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. Ha elkészült a rizstorta, 10 percet pihentetjük, majd megszórjuk fahéjas porcukorral és cikkekre vágva tálaljuk.

rizstrota_2.jpg

Szólj hozzá

Sütemény