2015. máj 16.

Rebarbarás - Epres Sütemény Tojásfehérjéből

írta: Rajkai Ági
Rebarbarás - Epres Sütemény Tojásfehérjéből

Már két éve, hogy a szüleimtől különköltöztem és a barátommal élek együtt a belvárosban. Ez azt is jelenti egyben, hogy két éve kezdtem el igazán sütni és főzni. Ezalatt az időszak alatt megtapasztaltam, hogy nagyon sok süteménybe a tojásnak csak a sárgáját kell felhasználni, hiszen az az értékesebb. Eleinte nem tudtam mit kezdeni a megmaradt fehérjével, így szinte mindig kidobásra került. Aztán nagynéném által kaptam egy általa írt "házi süteményes receptkönyvet", ami az Ő kedvelt és sütött süteményeit tartalmazza. Ebben aztán rátaláltam a megoldásra, és azóta mindig lefagyasztom a tojásfehérjét. Amikor már elég sok összejön, akkor megsütöm ezt a finomságot különböző, épp a szezonnak megfelelő gyümölccsel / maggal / csokoládéval párosítva.

Összetevők:

120 g vaj / margarin

7 db tojásfehérje

240 g kristálycukor

5 csomag vaníliás cukor

150 g finomliszt (BL-55)

1 csipet só

150 g megtisztított felkockázott rebarbara

250 g mascarpone

250 g eper megtisztítva

A vajat megolvasztjuk és kihűtjük. A tojásfehérjéket egy kevés sóval kemény habbá verjük és folyamatosan kevergetve hozzáadjuk a kristálycukrot, 3 csomag vaníliás cukrot, lisztet és felkockázott rebarbarát. Legvégül az olvasztott vajat is hozzáadjuk és jól elkeverjük. Vajjal kikent és kilisztezett hosszúkás formájú tepsiben kisütjük (persze lehet ez akár kisebb tortaforma is, attól függ, hogy milyen formára szeretnénk a sütit) 180 °C fokos légkeveréses sütőben.

Amíg készül a süteményünk, elkészítjük az epres krémet hozzá. A megtisztított epreket botmixer segítségével összepürésítjük, majd hozzáadjuk a 2 csomag vaníliás cukrot és a mascarponét. Jól összekeverjük és a hűtőbe hagyjuk kicsit pihenni, hogy a mascarpone és az eper ízei megfelelően találkozzanak egymással. :)

A kész süteményünket félbevágjuk (ha magas lett, akkor akár három részre is hosszában szétvághatjuk) és megtöltjük az epres mascarponés krémmel. Végül a maradékkal az egész süteményt bevonjuk és friss eperrel díszítjük. 

A sütemények jót tesz, ha egy fél napot áll a hűtőben, hiszen akkor az ízek is jobban összeérnek.

 rebarbaras-epres_tojasheferje4.jpg

Szólj hozzá

Sütemény