Banános brownie
Az egyik kedvenc szakácskönyvem a Csokoládés finomságok aranykönyve, amely 300 csokoládés receptet tartalmaz. Innen van például a már korábban említett édes falatkák fehér csokoládéval és málnával recept is. Eddig még minden recept bevált, ahogy ez is, amit először Szilveszterre sütöttem. A célom az volt, hogy hamar meglegyek, és persze az, de ezt csak nektek árulom el, hogy osztatlan sikert arassak. Szerencsére mindkettő teljesült, hiszen még aki nem szerette a gyümölcsöt tartalmazó süteményt, Ő is azt mondta, hogy nagyon finom, mi több el is kérte a receptet. :)
Hozzávalók:
225 g finomliszt (BL-55)
2 db érett banán
20 g keserű kakó
1 teáskanálnyi sütőpor
180 g főzőcsokoládé
180 g vaj / margarin
250 g nádcukor
100 g mogyoró / dió / brazil dió / mandula
3 db tojás
2 evőkanál porcukor
1 csipetnyi só
Vízfürdő felett, egy lábasban olvasszuk fel a darabokra tört csokoládét vajjal és nádcukorral együtt. Miközben szépen olvad fel, készítsük elő a többi hozzávalót. A lisztet a kakaóval keverjük össze, adjuk hozzá a sütőport valamint egy csipetnyi sót. Egy külön tálban verjük fel a tojásokat. A 100 g "magot" (én mindig azt szoktam bele rakni ami éppen itthon van, akár vegyesen) durvára vagdaljuk fel, és a banánt villával törjük össze. Miután elkészült a csokis, nádcukros, vajas massza, vegyük le a tűzhelyről és adjuk hozzá a magokat és a banánt. Ezután adjuk hozzá a felvert tojást és a lisztes keveréket. Jól keverjük össze. Az így kapott masszát, és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe (körülbelül 28 x 18 cm-es) simítsuk el. A sütőt melegítsük elő 170°C-ra és 25-35 perc alatt süssük készre a brownie-t. Addig süssük, míg a tészta megszilárdul és a teteje tapintásra száraz és kemény, de figyeljünk oda, hogy ne süljön meg túlságosan. Hagyjuk teljesen kihűlni a tepsiben, majd szórjuk a tetejére porcukrot és szeleteljük fel.