Serpenyős Pizza
Egyik gasztronómiai újságban láttam az ötletet, hogy serpenyőben is lehet pizzát sütni kicsit másképpen. Volt is hozzá egy recept, de már kész pizza tésztával dolgozott, ami nem tetszett. Így jött az ötlet, hogy a már általam jól bevált tészta és paradicsomos szósz receptet ötvözzem ezzel az új sütési formával. Az eredményt és az általam összerakott receptet az alábbiakban láthatjátok és olvashatjátok. :)
Pizzatészta - Összetevők:
250 g finomliszt (BL-55)
1/2 teáskanál só
1/4 teáskanál szárított élesztő
200 ml langyos víz
Egy kevés olaj
A lisztet egy keverő tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, szárított élesztőt, valamint a langyos vizet. A botmixer dagasztólapátjának a segítségével rugalmas tésztát állítunk elő. Ezután egy kis olajat öntünk hozzá, átforgatjuk benne, hogy az egész tészta felületével érintkezzen. Folpackkal fedjük le, majd letakarjuk egy konyharuhával és meleg helyen hagyjuk, hogy kétszeresére keljen.
Paradicsomos szósz és feltét - Összetevők:
1 kis fej hagyma
1 kis konzerv sűrített paradicsom
2 gerezd fokhagyma
Fűszerek (só, oregáno, bazsalikom, frissen őrölt fekete bors)
Szeletelt kolbász
Reszelt sajt (füstölt / trappista / mozzarella / edami akár vegyesen)
A hagymát apróra vágjuk és egy kis olajon üvegesre pirítjuk. Ezután adjuk hozzá a reszelt fokhagymát, a sűrített paradicsomot, egy kis vizet és a végén tetszés szerint fűszerekkel ízesítsük. Körülbelül 5 percig hagyjuk rotyogni, ha szükséges adjunk hozzá még egy kis vizet.
A megkelt pizzatésztát osszuk két felé és egyesével egy előre meglisztezett munkalapon nyújtsuk ki akkorára amekkora a serpenyő átmérője.
A serpenyőbe helyezzük el az egyik pizzalapot. A szélétől körülbelül 2 cm-re kenjük el rajta a pizzaszószt, osszuk el rajta a szeletelt kolbászokat, szórjuk meg reszelt sajttal, majd rakjuk rá a másik tésztalapot. A széleit jól nyomkodjuk össze.
A serpenyőben közepes lángon süssük meg minkét oldalát és tálaljuk friss kevert salátával.