Mogyorós csokoládészívek
Február 14 Valentin nap, azaz Szent Bálint, a szerelmesek védőszentjének a napja. Magyarországon a 90-es évektől kezdet teret hódítani ez az ünnep, amit a nyugati országok hatására nem is Bálint, hanem Valentin napként (Valentine's day) emlegetünk.
Ilyenkor a boltokat / virágboltokat ellepik a szívecskés ajándékok, bonbonok és a pirosabbnál pirosabb rózsák. Véleményem szerint, ahelyett, hogy a két ember szerelmét, egymás iránti lángolását ünnepelnénk, itt is, mint sok más ünnep esetén, a felületesség irányába kezd eltolódni az ajándék. Sokszor ebben az esetben is nem a szeretet, hanem a "méret" a minél drágább, pirosabb akár giccsesebb ajándékért kutakodunk, mert elhisszük azt, hogy ez kell a szerelem kifejezéséhez. Holott szerintem, ha két ember igazán szereti egymást, akkor ilyenkor az ajándék lehet akár egy kedves szó, egy ölelés, amiből érezzük, hogy nem vagyunk egyedül.
Azonban, ha mégis úgy döntünk, hogy ezt az érzést "tárgyias" formában is ki szeretnénk fejezni, akkor ajánlom figyelmetekbe az alábbi szív alakú apró süteményt, aminek az elkészítése nem vesz sok időt igénybe (főleg ha szeretettel készítjük :)), és akár egy szép dobozban, piros masnival átkötve remek ajándékként szolgál.
Összetevők:
200 g finomliszt (BL-55)
150 g mogyoró
50 g keserű kakaópor
125 g vaj / margarin
140 g világos nádcukor
2 db tojás
1 csipetnyi só
A lisztet szitáljuk át a kakaóporral és a csipetnyi sóval együtt egy közepes méretű tálba. A vajat a nádcukorral keverjük habosra. Adjuk a krémes masszához az egy egész tojást és 1 tojássárgáját, majd keverjük össze. 75 g mogyorót daráljunk le és dolgozzuk össze a masszával. Ezután adjuk hozzá a lisztes keveréket, és az így kapott egyveleget gyúrjuk sima tésztává. Formáljunk belőle egy korongot és tegyük 30 percre a hűtőbe. A sütőt 180 °C-ra melegítsük fel és béleljünk ki sütőpapírral két tepsit. A pihentetés után enyhén lisztezett gyúródeszkán nyújtsuk ki a tésztát körülbelül 5 mm vastagra. Szív alakú kiszúróformával szaggassuk ki a tésztát. A megmaradt tojásfehérjét verjük habbá és kenjük be vele a szívek tetejét. Végül durvára tört mogyoródarabokkal szórjuk meg és 10-15 percig süssük amíg a mogyoró aranyszínűre pirul.