2015. sze 13.

Fonott Kalács

írta: Rajkai Ági
Fonott Kalács

Így nyár végén, amikor a lekvár befőzések szépen lassan véget érnek, a legjobb dolog amit tehetünk, hogy sütünk egy fonott kalácsot és ezzel a pékáruval ízleljük meg reggelente a nyár eltett értékeit. :) 

Összetevők:

450 g finomliszt (BL-55)

15 g szárított élesztő

2 g cukor

1 kávéskanál vanília kivonat

csipetnyi só

2 tojás 

1 tojásfehérje

250 ml tejszín

1 tojássárgája + 1 evőkanál tej

A lisztet tálba szitáljuk, és belekeverjük a szárított élesztőt. Hozzáadjuk a vaníliakivonatot, a sót, a cukrot, 2 tojást, a tojásfehérjét és a tejszínt. A robotgép dagasztólapátjával körülbelül 5 perc alatt lágy tésztát készítünk, először lassú, majd a leggyorsabb fokozatra állítva a gépet. A tálat letakarjuk, és meleg helyen pihenni hagyjuk, amíg a tészta a kétszeresére nő. Ezt követően megszórjuk liszttel, s a munkafelületre boríva még egyszer átgyúrjuk. a kétharmad tésztából három darab 40-40 cm hosszú hurkát sodrunk. A hurkákat összefonjuk, és óvatosan átrakjuk egy kiolajozott sütőlemezre. Sodrófával kicsit lelapítjuk, majd tejjel összekevert tojássárgájával megkenjük a tetejét. A maradék tésztából három darab egyenként 30 cm hosszú hurkát sodrunk, majd összefonjuk azokat is. Ezt a rövidebb fonást a hosszabbik tetejére fektetjük. Ennek is megkenjük a tetejét a tejjel összekevert tojássárgájával. Letakarjuk és meleg helyen 45 percig kelni hagyjuk. A sütő középső rácsára tesszük sülni 190 fokon.

kalacs1.jpg

Szólj hozzá

péksütemény