2015. dec 16.

Narancsos csokoládés sütemény

írta: Rajkai Ági
Narancsos csokoládés sütemény

Ez az egyik kedvenc "téli" süteményem. A narancs és a kakaó tökéletesen passzol össze, egyik sem túl domináns, inkább egymás kiegészítői. 

Összetevők - Tészta:

270 g finomliszt

2 evőkanál reszelt narancshéj

3 evőkanál frissen facsart narancslé

300 g kristálycukor

75 g keserű kakaó

125 g vaj

3 nagy tojás

1 és 1/2 teáskanál sütőpor

1/2 teáskanál szódabikarbóna

0,5 dl langyos víz

csipetnyi só

Összetevők - Narancs- & Kakaómáz:

1 evőkanál reszelt narancshéj

4 evőkanál vaj

300 g porcukor

2 evőkanál tej

2 evőkanál keserű kakaó

Melegítsük elő a sütőt 180 Celsius fokra. Sütőpapírral béleljük ki egy körülbelül 28 x 18 centiméteres tepsit sütőpapírral.

Szitáljuk egy tálba a lisztet. Keverjük bele a sütőport, a szódabikarbónát, az egy csipetnyi sót és a kakaót. Ezután adjuk hozzá a kristálycukrot, a vajat, a reszelt narancshéjat, a narancslét, a 3 tojást és a 0,5 dl langyos vizet. Addig keverjük, amíg sima tésztát nem kapunk. Helyezzük a tepsibe és süssük 35-45 percig. Fogpiszkálóval ellenőrizzük a tészta állapotát, és ha nem ragad már tészta a fogpiszkálóra, akkor megsült a süteményünk. Vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni. Eközben készítsük el a kétféle mázat. Ehhez a vajat habosítsuk ki a porcukorral és a reszelt narancshéjjal. Fokozatosan adjuk hozzá a tejet. Ha készen van, akkor osszuk el két felé és az egyik részbe keverjük el a kakaót. Amikor kihűlt a tészta, a kétféle mázat felváltva kanalazzuk a tetejére a márványozottság elérése érdekében.

narancsos-csokolade_sutemeny_3.jpg

Szólj hozzá