Narancsos csokoládés sütemény
Ez az egyik kedvenc "téli" süteményem. A narancs és a kakaó tökéletesen passzol össze, egyik sem túl domináns, inkább egymás kiegészítői.
Összetevők - Tészta:
270 g finomliszt
2 evőkanál reszelt narancshéj
3 evőkanál frissen facsart narancslé
300 g kristálycukor
75 g keserű kakaó
125 g vaj
3 nagy tojás
1 és 1/2 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
0,5 dl langyos víz
csipetnyi só
Összetevők - Narancs- & Kakaómáz:
1 evőkanál reszelt narancshéj
4 evőkanál vaj
300 g porcukor
2 evőkanál tej
2 evőkanál keserű kakaó
Melegítsük elő a sütőt 180 Celsius fokra. Sütőpapírral béleljük ki egy körülbelül 28 x 18 centiméteres tepsit sütőpapírral.
Szitáljuk egy tálba a lisztet. Keverjük bele a sütőport, a szódabikarbónát, az egy csipetnyi sót és a kakaót. Ezután adjuk hozzá a kristálycukrot, a vajat, a reszelt narancshéjat, a narancslét, a 3 tojást és a 0,5 dl langyos vizet. Addig keverjük, amíg sima tésztát nem kapunk. Helyezzük a tepsibe és süssük 35-45 percig. Fogpiszkálóval ellenőrizzük a tészta állapotát, és ha nem ragad már tészta a fogpiszkálóra, akkor megsült a süteményünk. Vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni. Eközben készítsük el a kétféle mázat. Ehhez a vajat habosítsuk ki a porcukorral és a reszelt narancshéjjal. Fokozatosan adjuk hozzá a tejet. Ha készen van, akkor osszuk el két felé és az egyik részbe keverjük el a kakaót. Amikor kihűlt a tészta, a kétféle mázat felváltva kanalazzuk a tetejére a márványozottság elérése érdekében.