Sütőtök sonkával
Eddig ha ősszel vettem sütőtököt, abból mindig csak sütőtök krémlevest készítettem. Aztán idén ősszel egy francia receptkönyvet olvasgatva akadtam rá erre a meleg előételre, vagy akár nevezhetnénk vendégváró falatoknak is. Egyszerű izgalmas étel, ahol a tök édeskés íze találkozik az enyhén sós sonkával.
Összetevők - 6 személyre:
1 kg sütőtök
12 szelet vékony pácolt sonka
Olívaolaj
Só
Frissen őrölt fekete bors
Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. Távolítsuk el a töknek a héját, vágjuk félbe és kanalazzuk ki a magokat.
(A tök magjait ne dobjuk ki, hanem olívaolajjal megkenve durva sóval megszórva pirítsuk meg a sütőben és vagy levesbetétként vagy csak simán rágcsálnivalóként tálalhatjuk)
A sütőtököt vágjuk fel nagyobb darabokra és mindegyik szeletet göngyöljük egy-egy szelet sonkába. Tegyük tepsire, hintsük meg olívaolajjal, szórjuk meg sóval és fekete borssal. 30-40 percig süssük, amíg a tök meg nem puhul és a sonka finoman ropogós nem lesz.