2015. dec 08.

Mézeskalács

írta: Rajkai Ági
Mézeskalács

Szerintem minimum egyszer már mindenki készített mézeskalácsot az életében. Igazából ez egy egyszerű karácsonyi sütemény. Először azt gondoljuk, hogy az egyetlen egy buktató az csak a máz, de egy kis leleményességgel ez is kikerülhető, hiszen magokkal is lehet díszíteni a kalácsokat. Aztán miután elkészült, dobozba rakjuk puhulni és várjuk a biztos puhulást, ami vagy eljön vagy nem, és ha nem is jön el, akkor is a fogunkat kockáztatva jóízűen elfogyasszuk. :) Ezután jön el az az ígéret magunknak, hogy jövőre keresünk egy másik receptet, hátha az jobb lesz, és ez így meg tovább egészen addig, amíg meg nem találjuk az igazit. Nos, szerintem az alábbi recept tuti találat. :)

Összetevők - Tészta:

170 g liszt

60 g vaj

100 g méz

1 db tojássárgája

1 teáskanál őrölt gyömbér

1 teáskanál őrölt fahéj

1/4 teáskanál szódabikarbóna

egy csipet só

Összetevők - Kenéshez:

1 db tojás

1 db tojásfehérje

Összetevők - Dekoráláshoz:

1 db tojásfehérje

1 teáskanál citromlé

120 g porcukor

Egy tálba mérjük ki az összes szárazanyagot, alaposan keverjük össze. Ezután kockázzuk bele a vajat és morzsoljuk el fűszerezett liszttel. Adjuk hozzá a mézet és a tojássárgáját is, majd dolgozzuk össze egynemű tésztává. Ha kész, akkor csomagoljuk fóliába és fél órára tegyük a hűtőszekrénybe.

A kihűlt tésztát kevés liszten nyújtsuk ki 3-4 mm vastagra, szúrjuk ki a kiválasztott formákra. Vékonyan kenjük le egész tojással, majd süssük meg a mézeskalácsokat 180 °C-os sütőben légkeverés nélkül.

A sütőből kivéve, még forrón ecseteljük le a mézeskalácsokat tojásfehérjével (ettől lesz szép fényes). 

A dekoráláshoz a tojásfehérjét a porcukorral és a citromlével keverjük simára, majd papírzsákba töltve rajzoljuk fel a kívánt mintát.

Miután a dekoráció megszáradt, azonnal tegyük jól záródó fémdobozba, hogy akár már másnapra is visszapuhuljanak.

mezeskalacs_1.jpg

 

 

Szólj hozzá