2015. sze 27.

Szép Heléna torta

írta: Rajkai Ági
Szép Heléna torta

Ez az a torta, amire a nővérem azt mondta: "Ági, ha nyitsz egy cukrászdát, ilyen feltétlenül legyen, mert ez isteni finom!"

Összetevők - a tésztához:

60 g vaj / margarin

140 g liszt (BL-55)

50 g porcukor

1 tojássárgája

Összetevők - a töltelékhez:

4 érett körte

75 g vaj

75 g kristálycukor

1 tojás

20 g darált mandula

75 g liszt

1/4 kávéskanál sütőpor

25 g kakaó

500 ml tej

Vékonyan kenjük ki vajjal egy 25 cm átmérőjű, kerek, levehető oldalú tortaformát.

A tésztához szitáljuk a lisztet nagy tálba, adjuk hozzá a vajat, és kézzel zsemlemorzsa finomságúra morzsoljuk szét. Keverjük hozzá a porcukrot, majd jól dolgozzuk össze. Verjük fel a tojássárgáját, keverjük a tésztához, és kezünkkel addig dagasszuk, amíg kerek cipót nem kapunk. Csomagoljuk fóliába, és 30 percre tegyük a hűtőbe.

Porcukorral meghintett felületen, nyújtsuk ki a tésztát akkorára, hogy beleférjen a tortaformánkba, majd óvatosan csavarjuk fel a tésztát a sodrófára, és fektessük a formába. Kézzel igazítsuk bele a tésztát, majd újabb 30 percre hűtsük be. 

A töltelékhez krémesre keverjük ki a cukrot a vajjal, adjuk hozzá a tojást, és verjük habosra. Végül szórjuk bele a darált mandulát is. Egy kis tálba szitáljuk át a kimért lisztet, keverjük bele a sütőport és a kakaót, majd adjuk hozzá a masszánkhoz.Végül óvatosan keverjük el a tejet is benne, úgy hogy csomómentes maradjon a krém.

Hámozzuk meg a körtét, szedjük ki a magházat, vágjuk félbe, és gömbölyű felével felfelé helyezzük el a tésztán.

A keveréket öntsük a formába és egyengessük el a tetejét. A sütőt melegítsük elő 190°C-ra, és légkeverésen süssük a tortát körülbelül 45 percig.

Tálalás előtt hintsük meg porcukorral, és akár vanília fagylalttal együtt is tálalhatjuk.

 

szep-helena_torta_5.jpg

 

Szólj hozzá

Sütemény