Szép Heléna torta
Ez az a torta, amire a nővérem azt mondta: "Ági, ha nyitsz egy cukrászdát, ilyen feltétlenül legyen, mert ez isteni finom!"
Összetevők - a tésztához:
60 g vaj / margarin
140 g liszt (BL-55)
50 g porcukor
1 tojássárgája
Összetevők - a töltelékhez:
4 érett körte
75 g vaj
75 g kristálycukor
1 tojás
20 g darált mandula
75 g liszt
1/4 kávéskanál sütőpor
25 g kakaó
500 ml tej
Vékonyan kenjük ki vajjal egy 25 cm átmérőjű, kerek, levehető oldalú tortaformát.
A tésztához szitáljuk a lisztet nagy tálba, adjuk hozzá a vajat, és kézzel zsemlemorzsa finomságúra morzsoljuk szét. Keverjük hozzá a porcukrot, majd jól dolgozzuk össze. Verjük fel a tojássárgáját, keverjük a tésztához, és kezünkkel addig dagasszuk, amíg kerek cipót nem kapunk. Csomagoljuk fóliába, és 30 percre tegyük a hűtőbe.
Porcukorral meghintett felületen, nyújtsuk ki a tésztát akkorára, hogy beleférjen a tortaformánkba, majd óvatosan csavarjuk fel a tésztát a sodrófára, és fektessük a formába. Kézzel igazítsuk bele a tésztát, majd újabb 30 percre hűtsük be.
A töltelékhez krémesre keverjük ki a cukrot a vajjal, adjuk hozzá a tojást, és verjük habosra. Végül szórjuk bele a darált mandulát is. Egy kis tálba szitáljuk át a kimért lisztet, keverjük bele a sütőport és a kakaót, majd adjuk hozzá a masszánkhoz.Végül óvatosan keverjük el a tejet is benne, úgy hogy csomómentes maradjon a krém.
Hámozzuk meg a körtét, szedjük ki a magházat, vágjuk félbe, és gömbölyű felével felfelé helyezzük el a tésztán.
A keveréket öntsük a formába és egyengessük el a tetejét. A sütőt melegítsük elő 190°C-ra, és légkeverésen süssük a tortát körülbelül 45 percig.
Tálalás előtt hintsük meg porcukorral, és akár vanília fagylalttal együtt is tálalhatjuk.