2015. jún 28.

Panna cotta ribizlivel

írta: Rajkai Ági
Panna cotta ribizlivel

A Panna cotta Olaszország második legnagyobb régiójából, Piemont-ból hódította meg a világot. Szerintem ez a desszert teljes mértékben tükrözi az olaszokra jellemző életérzést. Egyszerű, laza "nem aggódós" könnyű desszert, amit gyorsan össze lehet dobni, majd a hűtőben pihentetve néhány óra elteltével már fogyasztható is.

Összetevők - Tejpuding (3 adag):

250 ml tej (2,8%)

250 ml habtejszín

50 g kristálycukor

5 g lapzselatin

1 kiskanál vaníliaeszencia

2 szem zöld kardamom (héját eltávoltjuk)

Összetevők - Ribizli szósz (3 adag):

150 g ribizli

40 g kristálycukor

Először készítsük el a ribizlis szószt. A ribizlit és a kristálycukrot tegyük egy fazékba. Kis lángon, folyamatos keverés mellett körülbelül 10-15 perc alatt főzzünk belőle darabos szószt. Vigyázzunk, mert ha nem kavarjuk, akkor könnyen leéghet. A kész szószt adagoljuk el a tálak aljában, majd ha kihűlt, rakjuk be a hűtőbe.

A tejpudinghoz a tejet a tejszínnel, valamint a kardamommal és a vaníliaeszenciával forraljuk fel, majd vegyük le a tűzhelyről. Keverjük bele a kimért kristálycukrot és egyenként a lapzselatinokat. Körülbelül 5 percig keverjük, egészen addig, amíg a kristálycukor és a lapzselatin teljesen feloldódik. Miután a tejpudingunk szobahőmérsékletre lehűlt, egyenletesen osszuk el a ribizlis tálakban és rakjuk vissza a hűtőbe megdermedni. Körülbelül 6 óra szükséges ahhoz, hogy teljesen megdermedjen.    

panna_cotta_2.jpg

 

Szólj hozzá

Sütemény