Panna cotta ribizlivel
A Panna cotta Olaszország második legnagyobb régiójából, Piemont-ból hódította meg a világot. Szerintem ez a desszert teljes mértékben tükrözi az olaszokra jellemző életérzést. Egyszerű, laza "nem aggódós" könnyű desszert, amit gyorsan össze lehet dobni, majd a hűtőben pihentetve néhány óra elteltével már fogyasztható is.
Összetevők - Tejpuding (3 adag):
250 ml tej (2,8%)
250 ml habtejszín
50 g kristálycukor
5 g lapzselatin
1 kiskanál vaníliaeszencia
2 szem zöld kardamom (héját eltávoltjuk)
Összetevők - Ribizli szósz (3 adag):
150 g ribizli
40 g kristálycukor
Először készítsük el a ribizlis szószt. A ribizlit és a kristálycukrot tegyük egy fazékba. Kis lángon, folyamatos keverés mellett körülbelül 10-15 perc alatt főzzünk belőle darabos szószt. Vigyázzunk, mert ha nem kavarjuk, akkor könnyen leéghet. A kész szószt adagoljuk el a tálak aljában, majd ha kihűlt, rakjuk be a hűtőbe.
A tejpudinghoz a tejet a tejszínnel, valamint a kardamommal és a vaníliaeszenciával forraljuk fel, majd vegyük le a tűzhelyről. Keverjük bele a kimért kristálycukrot és egyenként a lapzselatinokat. Körülbelül 5 percig keverjük, egészen addig, amíg a kristálycukor és a lapzselatin teljesen feloldódik. Miután a tejpudingunk szobahőmérsékletre lehűlt, egyenletesen osszuk el a ribizlis tálakban és rakjuk vissza a hűtőbe megdermedni. Körülbelül 6 óra szükséges ahhoz, hogy teljesen megdermedjen.