Banános, csokoládés rétes
Ha unod a Fornettit, és ráadásul azt se tudod miből van, akkor készítsél banános csokis rétest :)
Összetevők:
150 g kész leveles tészta
1 banán
50 g főzőcsokoládé
20 g finomliszt
1 db tojás
1/2 adag csokoládékrém
Képzeletben osszuk háromfelé a kész leveles tésztánkat, majd vágjuk le az egyharmadát. A maradék kétharmadot egyenlőre rakjuk félre. Lisztezett gyúródeszkán nyújtsuk ki a levágott tésztát 13 x 23 centiméteres téglalappá. Tegyük át a deszkáról egy sütőpapírral kibélelt tepsire. Kenjük be a tetejét felvert tojással. A banánt vágjuk hosszában négyfelé és tegyük a tészta két oldalára, úgy hogy a széleitől 2,5 centiméterre legyenek. Az elkészített csokoládékrémet oszlassuk el banánok közötti területen. A külső széleket továbbra is hagyjuk üresen. Ezután szórjuk meg reszelt csokoládéval és tegyük félre. A maradék kétharmad leveles tésztát is nyújtsuk ki ugyanolyan hosszúra, de 5 centiméterrel szélesebbre, hogy be tudjuk burkolni vele a tölteléket. Hajtsuk félbe hosszában a tésztát, majd a hajtás mentén ejtsünk párhuzamos bevágásokat körülbelül a tészta szélességének a feléig. Hajtsuk szét óvatosan a bevagdalt tésztát és helyezzük rá az előzőleg előkészített, megtöltött alapra, úgy hogy a tészták szélei pontosan illeszkedjenek egymáshoz. A tészták széleit nyomjuk össze teljes hosszában, hogy jól összetapadjanak és sülés közben lehetőleg ne nyíljanak szét. Kenjük be a tetejét felvert tojással és tegyük 200 °C-ra előmelegített sütőbe. Süssük 20 percig egészen addig, amíg elkezd pirulni majd csökkentsük a hőmérsékletet 180 °C-ra és süssük további 15 percig. Csak akkor tálaljuk, ha már teljesen kihűlt.
Csokoládékrém - Összetevők (1 adag tortába vagy süteménybe)
50 g finomliszt
6 db tojássárgája
170 g kristálycukor
5 dl tej
150 g étcsokoládé
A tojássárgákat tegyük egy tálba és adjuk hozzá a cukor egyharmadát. Kézi habverővel egészen addig keverjük, amíg fényes habos krém lesz belőle. Ezután adjuk hozzá a lisztet és alaposan dolgozzuk össze. Egy serpenyőben forraljuk fel a tejet a maradék cukorral. Amikor forrni kezd, folyamatos keverés mellett, szép lassan adjuk hozzá a habosra kevert cukros tojássárgáját. Takaréklángon, vagy villanytűzhelynél alacsony fokozaton folyamatos keverés mellett forraljuk a serpenyő tartalmát 2 percig. Ezután vegyük le a tűzhelyről és öntsük bele a darabokra tört étcsokoládét. Egészen addig keverjük, amíg a csokoládé teljesen felolvad benne.