Tavaszi saláta
A piacokon szépen lassan megjelennek a friss fejes saláták. Szebbnél szebbek vannak, amik szinte kiabálnak felénk, hogy vegyél meg. :) Szerintem a magyar háztartásokban, ahogy nálunk is gyerekkoromban, ezt a salátát mindig csak tojásos galuska, paprikás krumpli, vagy valami más főétel mellé esszük. Most egy olyan receptet próbáltam ki, ami előtérbe helyezi a salátát és nem csak mellékszereplőként van jelen az asztalon. Akár egy könnyű vacsorának estére, akár egy nagy családi ebéd előételének is megfelel.
Összetevők (6 adaghoz):
1 evőkanál mustár
1 gerezd megtisztított, finomra vágott, majd péppé zúzott fokhagyma
1 teáskanál cukor
3 evőkanál ecet
8 evőkanál olívaolaj, és 1 evőkanálnyi a sütéshez
6 db tojás
40 dkg apróra vágott füstölt szalonna / bacon
1 nagy fej megmosott fejes saláta
Só
Frissen őrölt fekete bors
egy csokor finomra vágott petrezselyem (elhagyható)
Tegyük a mustárt, a fokhagymát, a cukrot és az ecetet befőttesüvegbe. Adjuk hozzá az olívaolajat, csavarjuk rá az üvegre a fedelet, és addig rázzuk, míg a hozzávalók jól össze nem keverednek.
Egy lábasban forraljuk fel vizet, és 6 percig főzzük benne a tojásokat. Ha letelt a megadott idő, akkor öntsük le róla a forró vizet, majd 2 percig engedjük rá a hideg vizet.
Serpenyőben hevítsük fel az evőkanálnyi olívaolajat. Dobjuk rá a szalonnát, és süssük ropogósra. Tépjük össze a salátát, osszuk el a tányérokon, sózzuk, borsozzuk, majd szórjuk meg petrezselyemmel. Tisztítsuk meg a tojásokat, negyedeljük fel, és rakjuk a salátához, végül szórjuk meg az egészet ropogós, forró szalonnapörccel. Öntsük rá vinaigrette-öntetet, és azonnal tálaljuk.