2015. már 13.

Tavaszi saláta

írta: Rajkai Ági
Tavaszi saláta

A piacokon szépen lassan megjelennek a friss fejes saláták. Szebbnél szebbek vannak, amik szinte kiabálnak felénk, hogy vegyél meg. :) Szerintem a magyar háztartásokban, ahogy nálunk is gyerekkoromban, ezt a salátát mindig csak tojásos galuska, paprikás krumpli, vagy valami más főétel mellé esszük. Most egy olyan receptet próbáltam ki, ami előtérbe helyezi a salátát és nem csak mellékszereplőként van jelen az asztalon. Akár egy könnyű vacsorának estére, akár egy nagy családi ebéd előételének is megfelel.

Összetevők (6 adaghoz):

1 evőkanál mustár

1 gerezd megtisztított, finomra vágott, majd péppé zúzott fokhagyma

1 teáskanál cukor

3 evőkanál ecet

8 evőkanál olívaolaj, és 1 evőkanálnyi a sütéshez

6 db tojás

40 dkg apróra vágott füstölt szalonna / bacon

1 nagy fej megmosott fejes saláta

Frissen őrölt fekete bors

egy csokor finomra vágott petrezselyem (elhagyható)

Tegyük a mustárt, a fokhagymát, a cukrot és az ecetet befőttesüvegbe. Adjuk hozzá az olívaolajat, csavarjuk rá az üvegre a fedelet, és addig rázzuk, míg a hozzávalók jól össze nem keverednek.

Egy lábasban forraljuk fel vizet, és 6 percig főzzük benne a tojásokat. Ha letelt a megadott idő, akkor öntsük le róla a forró vizet, majd 2 percig engedjük rá a hideg vizet.

Serpenyőben hevítsük fel az evőkanálnyi olívaolajat. Dobjuk rá a szalonnát, és süssük ropogósra. Tépjük össze a salátát, osszuk el a tányérokon, sózzuk, borsozzuk, majd szórjuk meg petrezselyemmel. Tisztítsuk meg a tojásokat, negyedeljük fel, és rakjuk a salátához, végül szórjuk meg az egészet ropogós, forró szalonnapörccel. Öntsük rá  vinaigrette-öntetet, és azonnal tálaljuk.

tavaszi_salata1.jpg

 

Szólj hozzá

előétel