Omlós pite szederrel és vaníliás krémmel
Az idei nyaralásunk alkalmával sem hagyhattam magamat receptek nélkül, így vettem egy GoodFood magazint. Ebben találtam rá erre a szedres torta receptre, és el is határoztam, hogy ha hazajöttünk el fogom készíteni. Ahogy írták, valóban egyszerű, nem kell sokat bíbelődni a konyhában és a torta alapot akár pár nappal korábban is elkészíthetjük.
A lehető egyik legfinomabb szedres sütemény amit valaha ettem. :)
Összetevők - tésztához:
200 g liszt (BL-55)
85 g kristálycukor
50 g őrölt mandula
Egy csipetnyi só
200 g vaj vagy margarin
1 db tojás
Fél citrom reszelt héja
Fél teáskanál vaníliakivonat
Összetevők - krémhez:
85 g kristálycukor
4 tojássárgája
25 g étkezési keményítő
25 g liszt (BL-55)
1 vaníliarúd
500 ml tej
+ 500 g friss szeder a díszítéshez
Lisztet kristáycukorral, mandulával és egy csipetnyi sóval keverjük össze. Adjuk hozzá vajat, és addig keverjük amíg morzsás állagot kapunk. Ezután adjuk hozzá a tojást, citromhéjat és a vaníliakivonatot, és addig gyúrjuk amíg a tészta összeáll (Ha még venne fel plusz lisztet, akkor nyugodtan adjunk hozzá egy picit). Csomagoljuk be folpackba és két órára tegyük a hűtőbe.
Készítsünk elő egy körülbelül 24 cm átmérőjű piteformát. Vajazzuk és lisztezzük ki. A pihentetett tésztát nyújtsuk ki és óvatosan emeljük át a piteformába. A tészta közepére rakjunk alufóliát és öntsünk rá sütőbabot, hogy a tészta ne legyen púpos. Az előmelegített sütőbe (villyansütő, légkeveréses 170-190°C) süssük 15 percig, majd távolítsuk el a fóliát a babokkal együtt és süssük tovább még 15 percig, egészen addig, amíg aranybarnára pirul a piténk.
Sütés közben elő is készíthetjük a krémet. Ehhez keverjük habosra a kristálycukrot a tojások sárgájával, majd adjuk hozzá a keményítőt és a lisztet. A vaníliarudat késsel vágjuk félbe és kaparjuk ki belőle a magokat. A tejet öntsük egy nyeles lábosba és keverjük bele a vanília magokat. A tejet közepes lángon forraljuk fel, majd öntsük a tojásos keverékhez. Ezután a krémet öntsük vissza a lábosba és gyenge tűzön folyamatosan kevergetve főzzük amíg besűrűsödik. Felforralni ne hagyjuk mert akkor a tojás kicsapódik.
A kész krémet öntsük rá a kihült piténkre és a tetejét díszitsük friss szederrel. Tálalás előtt hintsük meg porcukorral.