Szalagos Fánk
Nem tudom, hogy Ti, hogy vagytok vele, de én nagyon szeretem a fánkot. Az ember azt gondolná, hogy iszonyatosan nehéz elkészíteni, hogy sokat kell vele foglalkozni, de ez abszolút nem így van. Mivel Farsang időszaka van, ezért úgy gondoltam, hogy épp itt az ideje megosztanom Veletek ezt a finom szalagos fánk receptet. Hamar megvan és még az íze is jobb, mint a boltié :) ..
Hozzávalók (21 db fánkhoz):
500 g liszt (BL-55)
200 ml tej
40 g élesztő
50 g porcukor
60 g olvasztott vaj
5 db tojássárgája
Az élesztőt a porcukorral és a tejjel elkeverjük, majd lefedve hagyjuk, hogy felfusson. Fontos, hogy a tej azért ne jéghideg legyen. Ha hűtőből vesszük ki, akkor pár másodpercre rakjuk be a mikróba, hogy langyos legyen. A lisztet kimérjük egy tálba, és a felfutott élesztőt hozzáadjuk. Ezután az olvasztott vajat és a tojássárgájákat is hozzákeverjük. A tésztát egy nyújtódeszkán addig gyúrjuk, amíg teljesen összeáll és sima nem lesz. A kész tésztát visszarakjuk a tálba, letakarjuk, és meleg helyen megkelesztjük a duplájára (kb. 30 perc). Ha a tésztánk megkelt, akkor kevés liszten ujjvastagságnyira nyújtjuk. Ezután jön a szaggatás. Ha nincs kb. 6 cm átmérőjű kiszúrónk, akkor egy teásbögre is megteszi. Mártsuk lisztbe a bögrét és szaggassuk ki vele a fánkokat. Ezután ismét letakarva pihentessük őket kb. 10 percig. Ezalatt az idő alatt elő is tudjuk készíteni a serpenyőt. A serpenyőbe jócskán rakjunk olajat (úgy, hogy a fánk majd ne érjen le az aljára) és kezdjük el melegíteni. Mire a fánkok megkelnek, addigra az olajunk is jó lesz. Úgy tudjuk megnézni, hogy elég forró-e az olaj, hogy egy pici lisztet szórunk az olajba. Ha az elkezd sercegni, akkor kellőképpen meleg, hogy elkezdjük a sütést :). Mielőtt a fánkokat a forró olajba raknánk, az ujjunkkal alakítsunk ki egy kis mélyedést rajtuk, ahova később majd a lekvár kerülhet. Mélyedéssel lefele rakjuk bele őket az olajba, és 2-3 perc elteltével (vagy amikor már szép barna) megfordítjuk őket és a másik oldalukat még 1-2 percig sütjük. Fontos, hogy első 2-3 percben fedővel letakarva süssük őket. A kész fánkokat porcukorral megszórhatjuk ízlés szerint, majd lekvárral tálaljuk.