Croque monsieur.."magyarosan"
Croque monsieur-t legelőször a szülőföldjén, Franciaországban ettem. Ez egy isteni finom francia melegszendvics amit reggelire, vagy vacsorára gyorsan el tudunk készíteni. Az igazi Croque monsieur-höz francia gruyere sajtot és dijoni mustárt kell használni, de mi mindezt elkészíthetjük "magyarosan" hazai alapanyagokat használva.
Összetevők (6 adaghoz):
80 g vaj (vagy margarin)
1 evőkanál finomliszt
185 ml tej
fél teáskanál dijoni mustár (vagy 1 teáskanál mustár)
1 tojássárgája
őrölt szerecsendió
12 szelet fehér kenyér
6 szelet sonka
130 g reszelt gruyere sajt (vagy bármilyen sajt - én vegyesen trapistát és füstölt edami sajtot használtam, jó ha egy kicsit karakteresebb sajtot is reszelünk bele)
20 g vajat (vagy margarint) megolvasztunk egy lábosban, hozzáadjuk a lisztet, és kis lángon 3 percig kevergetjük. Ezután lassan beleöntjük a tejet és a mustárt, közben továbbra is kevergetjük. Hagyjuk főni, amíg a keverék kezd besűrűsödni és összemegy körülbelül a kétharmadára. Levesszük a tűzről, és belekeverjük a tojássárgáját. Sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezzük. Ezután hagyjuk, hogy teljesen kihűljön.
A kenyérszeleteket felét egy tepsire fektetjük. Mindegyik kenyérre teszünk egy szelet sonkát, egy kevés szószt, azután a reszelt sajtot és végül még egy szelet kenyeret. A maradék vajat felolvasztom egy serpenyőben, és a kész szendvicsekre öntöm. Ezután mehet be az előmelegített sütőbe, és addig sütjük, míg szép aranybarna lesz a kenyerünk.