2014. dec 14.

Vanilíaesszencia..házilag

írta: Rajkai Ági
Vanilíaesszencia..házilag

Nagyon sok sütemény receptjeinél találkozunk a vaníliaeszenciával. Ilyenkor mondhatjuk azt, hogy kihagyjuk az elkészítésnél, hiszen nem is kell bele sok, csak egy kis teáskanálnyi, de bárki bármit is mond, nem lesz igazi az a bizonyos süti ha nem rakunk bele megfelelő mennyiségű vaníliaeszenciát. Persze, megértem, hogy most akár csak egy recept miatt nem veszik meg az emberek a méregdrága alapanyagot, de én erre azt mondom, hogy mi is elkészíthetjük házilag (talán még jobb is lesz, mivel csak az van benne, amit mi belerakunk) egy kis "furfanggal". A jó eszenciához nagyon sok rúdra van szükségünk, de ha figyeljük a kuponos oldalakat, akkor nagyon olcsón beszerezhetjük ezeket nagy kiszerelésben. 

Hozzávalók:

8 db vaníliarúd (tényleg figyeld a kuponos oldalakat, mert anyagilag így éri meg!!)

200 ml 70% alkohol

(minden gyógyszertárban be lehet szerezni, de érdemes többe is elmenni mert nagyon különbözőek az árak. Én vagy 5 patikába voltam, és az Oktogonnál lévőben volt a legolcsóbb - 800 Ft / 100 ml - ha valaki ennél talál olcsóbbat, akkor feltétlenül írjon!! :))

Először vágjuk félbe a vaníliarudakat. A félbevágott rudakat hosszában is felezzük el, és tegyük őket egy üvegbe. Öntsük rá a tiszta alkoholt, és jó alaposan zárjuk le.

Naponta átforgatva, hogy keveredjen az alkohol a vaníliával, 1 hónapig érleljük (Miután eltelt az egy hónap, akkor sem kell kivennünk a vaníliarudakat, hagyhatjuk benne ugyanúgy az üvegben).

Mielőtt használnánk, mindig forgassuk át.

Fontos: Az érlelési idő betartása nélkülözhetetlen az aromaanyagok teljes kioldódásához!

 vaniliaeszencia1.jpg

Szólj hozzá

házi praktika