Túrótorta
Van egy nagyon jó szakácskönyvem, amit az egyik Unokatesómtól kaptam. Az a címe, hogy Gourmandia (szerző: Varga Gábor). Iszonyatosan jó receptek vannak benne, többek között ez a bizonyos túrótorta is. Egy vasárnap délután el is készítettem, és hát nem bántam meg. Könnyű, finom, egyszerű, és a télies napokban egy forró tea mellett isteni elfogyasztani. :)
Hozzávalók - linzertésztához:
50 g porcukor
100 g vaj (vagy margarin)
150 g finomliszt
Hozzávalók - túrótöltelékhez:
500 g félzsíros tehéntúró
90 g étkezési kukoricakeményítő
200 g porcukor
500 ml tej
400 ml 10%-os tejfől
1 db citrom héja
2 db egész tojás
1 kiskanál vaníliaeszencia
Először a tésztát készítjük el. A lisztet a porcukorral elkeverjük, majd hozzágyúrjuk a vajat. Ha a tészta összeállt, akkor már jó is, nem kell sokáig gyúrni, mert akkor törni fog miközben nyújtjuk. 10 percre lefóliázva a kész tésztát hűtőbe rakjuk. Eközben a sütőt melegítsük elő 190°C-ra, és margarinnal kenjünk ki egy kapcsos tortaformát (nekem jelenleg egy 28 cm átmérőjű tortaformám van itthon, de az eredeti recept 22 cm átmérőjű tortaformát ír) majd lisztezzük is ki azt. Ezután már vehetjük is ki a hűtőből a kész tésztánkat. Egy lisztezett felületen nyújtsuk ki, és béleljük ki vele a tortaforma alját. Hézagosan szurkáljuk meg, hogy ne púposodjon fel a tészta, majd a légkeveréses sütőben süssük meg, de csak félig, egészen addig míg világos aranysárga lesz. Eközben a krém összetevőit egy nagy tálban alaposan turmixoljuk össze. Ha félig megsült a tésztánk, akkor vegyük ki a sütőből és öntsük rá a híg tölteléket, majd rakjuk vissza a légkeveréses sütőbe és körülbelül 90-100 percig süssük. Ha sütés közben nagyon sötétedni látjuk a tetejét, akkor egy alufóliával vagy sütőpapírral takarjuk le. Ha kisült a tortánk, akkor ne essünk rögtön neki, hanem hagyjuk még kicsit "pihenni" (kihűlni) és 2-3 óra elteltével távolítsuk el a kapcsos tortaforma oldalát és akár egy jó tea mellett el is fogyaszthatjuk. :)