Málnamousse torta
Nagymamámnak a hétvégén volt a 82. születésnapja, és ez alkalomból készítettem ezt a nagyon finom tortát. Két baj van ezzel az édességgel..1 - hogy nagyon-nagyon finom és ezáltal nagyon hamar elfogy, 2 - hogy nem olcsók az alapanyagok hozzá. De szerintem ezek a gondok mellett is megéri elkészíteni, hiszen már az fenomenális érzés, amikor csak azt hallod a vendégektől az első falat után, hogy ....HMMMMM... :)
Összetevők - piskóta:
35 g tojássárgája
50 g kristálycukor
60 g finomliszt
60 g tojás
140 g tojásfehérje
75 g porcukor
75 g mandulapor
Összetevők - krém:
300 g málna (gyorsfagyasztott is lehet)
10 g lapzselatin (elkészítése a csomag leírása alapján)
300 g habtejszín
165 g kristálycukor
45 g víz a sziruphoz
38 g kristálycukor
100 g tojásfehérje
A piskótához kihabosítjuk a mandulaport, a porcukrot, az egész tojást és a tojássárgáját. Felverjük a tojásfehérjét a kristálycukorral, majd a két készítményt összekeverjük és végül a lisztet óvatosan belekeverjük. Egy kerek csatos tortaformába öntjük és 170°C-on, légkeveréssel és enyhén nyitot sütőben kb. 15 percig sütjük. Ezalatt a krémhez a málnát kb. 50°C-osra melegítjük. Hozzáadjuk a zselatint, elkeverjük, majd a hűtőben pihentetjük. A 165 g kristálycukorból 45 g vízzel 123 °C-os szirupot főzünk és ezt a maradék 38 g cukorral felvert tojásfehérjéhez csorgatjuk. Kihűlésig keverjük folyamatosan, majd ha kihűlt, óvatosan a málnához adjuk és szintén óvatosan belekeverjük a felvert tejszínhabot. A kész mousse-t a már elkészült piskóta (nem vesszük ki a csatos formából!) tetejére kanalazzuk és egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Miután megdermedt, óvatosan ráöntjük az elkészített tortazselét (a csomagolás szerint) és egész málnákkal díszítjük a tetejét.
Bármennyire is bonyolultan hangzik és hosszadalmasnak, higgyétek el, hogy nem olyan borzalmas és nagyon, de nagyon megéri, mert isteni finom. :)