Granola, vagyis "Házi müzli"
Nincs is jobb annál, mikor reggel az ébresztő italod mellé, a joghurtot (vagy tejet) az általad készített müzlivel és esetleg egy kis friss gyümölccsel megbolondítva eszed és közben a reggeli sajtót olvasva térsz végleg magadhoz.
Granola:
300 g zabpehely
100 g törökmogyoró
100 g szeletelt mandula (akár egész mandula is jó, ha felvágod)
100 g hántolt napraforgómag
4 evőkanál barna cukor
fél teáskanál só
1 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál őrölt gyömbér
100 ml almalé
100 g méz
2 evőkanál napraforgóolaj
A sütőt 160 °C - ra melegítsük elő. A zabpelyhet, mogyorót, mandulát, napraforgómagot, gyömbért, fahéjat, sót, cukrot egy nagy tálban összekevered. Egy kis lábasban összeforralod az almalét a mézzel és az olajjal, addig, amíg a méz teljesen fel nem olvad. A lábasban lévő egyveleget összekevered a a száraz alapanyagokhoz és jól összekevered. Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe szétteríted és a sütőben kb. 30-35 percig sütöd. Fontos, hogy 7 percenként kavarjuk meg, hogy egyenletesen pirujon és ne nagyon ragadjon össze.