2014. sze 12.

Fehér kenyér

írta: Rajkai Ági
Fehér kenyér

Nincs is annál finomabb kenyér, mint amit Te készítesz. Ha hiszitek ha nem, nem is olyan nagy ördöngöség. Rita kedvéért kezdem egy olyan kenyér recepttel, amit talán a nagy Amerikában is el tud készíteni. :)

Összetevők:

400 g BL80-as liszt (tipp az itthoniaknak: Nagyi Titkai - kenyérliszt)

15 g szárított élesztő

2,5 g só

2 g kristálycukor

3 tojás

140 g tejföl (20%-os) 

tej 

zsemlemorzsa

vaj

A liszthez hozzárakom a szárított élesztőt, a cukrot, a sót, a tejfölt, a 2 egész tojást és 1 tojás sárgáját. Ezt a botmixer dagasztó lapátjával összekeverem és közben szép lassan adagolom hozzá a tejet. Azért sem írtam mennyiséget, mert annyit kell hozzárakni, hogy egy szép formás, puha, de nem tocsogós masszát kapjunk. Egyre nagyobb fordulatszámon "dagasztjuk" egész addig amíg a széle szépen elválik a táltól. Ha ez megvan akkor letakarva hagyjuk pihenni amíg kb. kétszeresére nem nő. A sütőformát amibe a kenyeret fogjuk sütni kivajazzuk, majd zsemlemorzsával is "beborítjuk". Ha megdagadt a tésztánk, akkor egy lisztezett felületen átgyúrjuk, ha kell adunk még hozzá lisztet. Fontos, hogy nem szabad túl gyúrni. Akkor jó amúgy a tészta ha könnyű és van benne egy két "buborék". Szép kenyérre formázzuk és a kivajazott, kimorzsázott edénybe rakjuk ismét kelni. Mielőtt azonban letakarnánk, egy éles késsel bevagdossuk a tetejét. Miután ismét megkelt a tetejét bekenjük 1 tojás fehérjéjével és a 200°C-osra előmelegített légkeveréses sütőbe rakjuk sülni a kenyérkénket. A sütéshez körülbelül 50 perc szükséges, de akkor jó a kenyerünk, ha egy recést kést beleszúrva majd kihúzva nem marad nagyon rajta morzsa, és természetesen ha szép aranybarna a kenyerünk. Az eredmény pedig magáért beszél :)  

feherkenyer1.jpg

Szólj hozzá

péksütemény