Fehér kenyér
Nincs is annál finomabb kenyér, mint amit Te készítesz. Ha hiszitek ha nem, nem is olyan nagy ördöngöség. Rita kedvéért kezdem egy olyan kenyér recepttel, amit talán a nagy Amerikában is el tud készíteni. :)
Összetevők:
400 g BL80-as liszt (tipp az itthoniaknak: Nagyi Titkai - kenyérliszt)
15 g szárított élesztő
2,5 g só
2 g kristálycukor
3 tojás
140 g tejföl (20%-os)
tej
zsemlemorzsa
vaj
A liszthez hozzárakom a szárított élesztőt, a cukrot, a sót, a tejfölt, a 2 egész tojást és 1 tojás sárgáját. Ezt a botmixer dagasztó lapátjával összekeverem és közben szép lassan adagolom hozzá a tejet. Azért sem írtam mennyiséget, mert annyit kell hozzárakni, hogy egy szép formás, puha, de nem tocsogós masszát kapjunk. Egyre nagyobb fordulatszámon "dagasztjuk" egész addig amíg a széle szépen elválik a táltól. Ha ez megvan akkor letakarva hagyjuk pihenni amíg kb. kétszeresére nem nő. A sütőformát amibe a kenyeret fogjuk sütni kivajazzuk, majd zsemlemorzsával is "beborítjuk". Ha megdagadt a tésztánk, akkor egy lisztezett felületen átgyúrjuk, ha kell adunk még hozzá lisztet. Fontos, hogy nem szabad túl gyúrni. Akkor jó amúgy a tészta ha könnyű és van benne egy két "buborék". Szép kenyérre formázzuk és a kivajazott, kimorzsázott edénybe rakjuk ismét kelni. Mielőtt azonban letakarnánk, egy éles késsel bevagdossuk a tetejét. Miután ismét megkelt a tetejét bekenjük 1 tojás fehérjéjével és a 200°C-osra előmelegített légkeveréses sütőbe rakjuk sülni a kenyérkénket. A sütéshez körülbelül 50 perc szükséges, de akkor jó a kenyerünk, ha egy recést kést beleszúrva majd kihúzva nem marad nagyon rajta morzsa, és természetesen ha szép aranybarna a kenyerünk. Az eredmény pedig magáért beszél :)