2015. már 22.

Gombával töltött palacsinta

írta: Rajkai Ági
Gombával töltött palacsinta

A barátommal kitaláltuk, hogy minden héten egy napra "vegetáriánusok" leszünk, vagyis aznap amennyire lehet elkerüljük a húst. :) Miután ezt elhatároztuk, rájöttem, hogy nem is ismerek olyan sok hús nélküli ételt, hogy változatos legyen a "menü". Segítségként elővettem a régi főiskolás jegyzeteimet, amiben találtam pár igen könnyen és gyorsan elkészíthető vegás ételeket. Ez a gombás palacsinta és közülük való.

Összetevők - palacsinta (10 db lesz belőle):

180 g liszt

400 ml tej

2 db tojás

1 evőkanál olaj

egy csipet só

egy nagy csipet kristálycukor

Egy tálban a lisztet a tejjel simára keverjük, majd további folyamatos keverés mellett a többi összetevőt is hozzáadjuk. A teljesen sima a keveréket egy fél órára tegyük félre. Erre azért van szükség, mert így a liszt teljesen megszívhatja magát folyadékkal, és sokkal könnyebb, kellemesebb állagú lesz a kész palacsinta. Felhasználás előtt szükség esetén hígítsuk fel egy kis szénsavas ásványvízzel. Ezután hevítsük fel a serpenyőt pár csepp olajjal és amikor felmelegedett, annyit öntsünk bele a masszából, hogy a tésztát elterítve vékony palacsintákat kapjunk. Ha az egyik oldala megsült, átfordítjuk, és pillanatok alatt készre is sül a palacsinta.

gombas_palacsinta.jpg

Összetevők - Gombával töltött palacsinta (4 db-hoz)

4 db palacsinta

500 g friss gomba

1/2 fej vöröshagyma

1/2 csokor petrezselyem

2 evőkanál liszt

só, bors, olaj

tej

A panírhoz: liszt, tojás, zsemlemorzsa

A gombákat megtisztítjuk, és vékony szeletekre vágjuk. A vöröshagymát apróra vágjuk és egy kis olajon üvegesre pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a gombát, az apróra vágott petrezselymet, sózzuk, borsozzuk. Ha a gombánk megpuhult, megfőtt, akkor megszórjuk liszttel, és folyamatos keverés mellett annyi tejet öntünk hozzá, amíg szép krémes állaga nem lesz. 

A palacsintákat a gombás töltelékkel megtöltjük és téglalap alakúra összehajtogatjuk. Ezután lisztbe, felvert tojásba (rakunk bele egy csipet sót) és zsemlemorzsába forgatjuk, majd forró olajban világos zsemleszínűre sütjük.

Szólj hozzá

főétel