2015. feb 14.

Csörögefánk

írta: Rajkai Ági
Csörögefánk

Mivel még benne vagyunk a farsangi időszakban, ezért úgy döntöttem, hogy a szalagos fánk mellett, még egy másik fánk receptet megosztok veletek. Őszinte leszek, én is csak most készítettem először csörögefánkot, de nagyon egyszerű és viszonylag rövid idő alatt elkészül. :)

Összetevők (kb. 30 db-hoz):

250 g finomliszt

150 ml 20% tejföl

2 g porcukor

50 g vaj / margarin

3 db tojássárgája

1 csipet só

Olaj - sütéshez

Baracklekvár & porcukor - díszítéshez

A lisztet morzsoljuk össze a vajjal, majd adjuk hozzá a többi alapanyagot. Robotgép segítségével a tésztát hólyagosra dagasszuk. Ezután lefóliázva pihentessük a hűtőbe 15-20 percig. A lehűlt tésztánkat lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 3 mm vastagságúra, majd egy kés segítségével vágjuk rombusz alakokra. A rombuszok közepén vágjunk ki egy hosszanti bemetszést és az egyik oldalt a lyukon keresztül bújtassuk át, így lesz forgács alakja a fánkunknak. Bő forró olajban (nagyon fontos, hogy tényleg forró legyen az olaj!) süssük ki a fánkokat, ügyelve arra, hogy ne süssük túl őket, hiszen akkor kiszáradnak. Ha már szép aranybarna, akkor vegyük is ki a serpenyőből. Csepegtessük le és utána forgassuk át a fánkokat porcukorban. 

 csorogefank1.jpg

 

 

Szólj hozzá

Sütemény